fbpx

Veelgestelde vragen werknemers

Veelgestelde vragen voor werknemers

Kunt u de informatie die u zoekt niet zo snel vinden op de website? Misschien staat het antwoord op uw vraag wel in de veelgestelde vragen. Na het doornemen van de veelgestelde vragen nog steeds niet gevonden wat u zoekt?

Neem dan contact met ons op.

 • Hoe geef ik wijzigingen door?

  Sinds 1 januari 2020 uit van de gegevens die wij van UWV ontvangen. Maandelijks krijgen wij informatie van UWV. Deze informatie bevat de gegevens die wij nodig hebben voor de berekening van de uitkering van NV schade. Bijvoorbeeld de hoogte van uw uitkering van UWV en of u inkomsten heeft uit een dienstverband, WW of de ZW. Wij ontvangen deze informatie achteraf als het UWV deze gegevens definitief heeft vastgesteld.

  Door een koppeling tussen ons systeem en die van UWV kunnen wij deze informatie direct verwerken en u sneller informeren over de gewijzigde uitkering van NV schade. Uw voordelen:

  • U hoeft niets meer in te sturen
  • Uw WIA-werknemersuitkering van NV schade is sneller actueel
  • De kans op onjuistheden en correcties is een stuk kleiner

  Het is belangrijk dat u de wijzigingen controleert
  Hoewel de kans zeer klein is, bestaat de mogelijkheid dat de gegevens die wij van UWV ontvangen onjuist of niet actueel zijn. In dit geval passen wij uw uitkering aan op basis van onjuiste gegevens. Als wij uw WIA-werknemersuitkering wijzigen, dan krijgt u hier een brief van. Als u het idee heeft dat gegevens niet kloppen, willen wij u dringend verzoeken contact met ons op te nemen.

  Bent u zelfstandige?
  Dan krijgen wij de gegevens van UWV ook pas door op het moment dat de gegevens definitief zijn vastgesteld door UWV. Dit is dus achteraf en vaak 1x per jaar rond september/oktober over het voorgaande belastingjaar. Om te voorkomen dat u achteraf te maken krijgt met ongewenste terugvorderingen of verrekeningen is het aan te raden om contact met ons op te nemen voor afspraken met betrekking tot uw uitkering van NV schade.

  Verhuizen

  U hoeft meestal niet apart door te geven dat u verhuisd bent. Als u uw adreswijziging doorgeeft aan uw gemeente, krijgen wij hier automatisch bericht van. Heeft u toch vragen? Neem dan contact met ons op.

  Overlijden

  U hoeft meestal niet apart door te geven dat uw partner of familielid overleden is. Als het overlijden gemeld is bij de gemeente, krijgt u binnen enkele weken bericht van ons over de afwikkeling van de verzekering. Heeft u toch vragen? Neem dan contact met ons op.

 • Kan ik mijn post digitaal krijgen?

  Veel mensen vragen ons of ze hun overzichten digitaal kunnen inzien. Dat kunt u nu met Mijn NV schade. Later kunt u meer post ontvangen via Mijn NV schade. Gebruik de Mijn NV schade-knop in het menu om naar Mijn NV schade te gaan.
 • Hoe maak ik een account aan voor Mijn NV schade?

  In de videohandleiding hieronder leggen wij u stap voor stap uit hoe u een account aanmaakt bij Mijn NV schade.

 • Ik ben bijna twee jaar ziek en wordt gekeurd door UWV. Hoe zit dat nu met mijn inkomen?

  Wanneer u bijna twee jaar ziek bent, krijgt u een brief van UWV over de keuring. Zij stellen vast voor hoeveel procent u arbeidsongeschikt bent. Mogelijk krijgt u een uitkering van UWV en/of een aanvullende uitkering van NV schade.

  Wanneer krijg ik een uitkering van UWV?

  Of u in aanmerking komt voor een uitkering van UWV en hoeveel dat per maand is, hangt af van hoeveel procent u arbeidsongeschikt bent verklaard.

  • Is dit minder dan 35%? Dan ontvangt u geen uitkering van UWV.
  • Wanneer dit 35% of meer is, krijgt u meestal wel een aanvulling op het loon: de WGA-uitkering of een IVA-uitkering vanuit de wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA).

  Krijg ik een uitkering van NV schade?

  Naast een uitkering bij UWV heeft u mogelijk ook recht op een aanvullende uitkering van NV schade. De hoogte van uw uitkering hangt af van het percentage dat u arbeidsongeschikt bent verklaard en welke verzekering u bij ons heeft afgesloten. In de cao is opgenomen dat uw werkgever u meteen aanmeldt bij de WIA-werknemersverzekering van NV schade.

  Ga direct naar het stappenplan voor het aanvragen van een uitkering

 • Wat kan ik verwachten nu ik arbeidsongeschikt ben verklaard door UWV?

  Wanneer u bijna twee jaar ziek bent, krijgt u een brief van UWV over de keuring. Zij stellen vast voor hoeveel procent u arbeidsongeschikt bent. Mogelijk krijgt u een uitkering van UWV en/of een aanvullende uitkering van NV schade.

  Wanneer krijg ik een uitkering van UWV?

  Of u in aanmerking komt voor een uikering van UWV en hoeveel dat per maand is, hangt af van hoeveel procent u arbeidsongeschikt bent verklaard.

  • Is dit minder dan 35%? Dan ontvangt u geen uitkering van UWV.
  • Wanneer dit 35% of meer is, krijgt u meestal wel een aanvulling op het loon: de WGA-uitkering of een IVA-uitkering vanuit de wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA).

  Krijg ik een uitkering van NV schade?

  Naast een uitkering bij UWV heeft u mogelijk ook recht op een aanvullende uitkering van NV schade. De hoogte van uw uitkering hangt af van het percentage dat u arbeidsongeschikt bent verklaard en welke verzekering u bij ons heeft afgesloten. In de cao is opgenomen dat uw werkgever u meteen aanmeldt bij de WIA-werknemersverzekering van NV schade.

  Ga direct naar het stappenplan voor het aanvragen van een uitkering

 • Ik ben bijna twee jaar ziek, hoe vraag ik een uitkering aan bij UWV en NV schade?

  Heeft u na twee jaar uw keuring gehad bij UWV? Dan kunt u een uitkering en hulp aanvragen bij NV schade. Hieronder leest u hoe.

  1. U vult samen met ons het aanvraagformulier in

  Het aanvragen van een uitkering bij NV schade gaat met onze online aanvraagformulieren. Het invullen van de formulieren doen we graag met u samen. U kunt contact met ons opnemen, dan lopen we er stap voor stap met u doorheen.

  Soms hebben we nog extra informatie nodig. Bijvoorbeeld over uw werk of inkomen. U hoort dan meteen van ons wat we nog van u nodig hebben.

  Wilt u het aanvraagformulier liever zelfstandig invullen?

  Download dan het aanvraagformulier hier.

  Het aanvraagformulier kunt u per mail of post naar ons opsturen.

  2.  U stuurt ons wat extra informatie

  Als we u om extra informatie hebben gevraagd, dan kunt u deze naar ons opsturen. Dit kan per mail of post.

  3. Uw aanvraag beoordelen we

  Als we alle informatie binnen hebben, beoordelen we uw aanvraag en sturen u een brief. In deze brief leest u of u recht heeft op een uitkering, hoe hoog de uitkering is en vanaf wanneer u de uitkering krijgt.

  4. U kunt uw vragen stellen aan uw contactpersoon

  Binnen drie werkdagen neemt een van onze medewerkers persoonlijk contact met u op. U krijgt een vaste adviseur. Als u nog vragen heeft of als iets onduidelijk is, kunt u dit met deze persoon bespreken. U kunt ook altijd zelf contact met ons opnemen als u vragen heeft.

  Wilt u weten hoe een een uitkering aanvraagt bij UWV? Bekijk dan deze pagina.

 • Wat verzekert NV schade?

  Als u gaat werken in de metaal en techniek, dan moet uw werkgever u bij ons aanmelden. Dat is zo geregeld in de cao. Uw werkgever meldt u in ieder geval aan voor de WIA-werknemersverzekering. Uw werkgever betaalt hiervan minstens de helft van de kosten.

  Wat doet de WIA-werknemersverzekering?

  Wordt u arbeidsongeschikt? Dan kan de WIA-werknemersverzekering zorgen voor een aanvulling op uw inkomen. Dat kan wel tot 70% zijn van uw oude inkomen. De aanvulling berekenen we over uw loon tot het maximum sociale-verzekeringsloon. In 2022 is dit € 59.706.

  Daarnaast krijgt u een vaste contactpersoon voor uw vragen als u arbeidsongeschikt bent. Als u hulp wilt om weer aan de slag te gaan, dan kunnen wij u hier gratis bij helpen.

  Lees meer over de WIA-werknemersverzekering

  Heeft u een hoger loon?

  Wat als u meer dan het maximale SV-loon verdient? Dan kan uw werkgever u aanmelden voor een aanvullende verzekering. Wilt u meer weten over onze verzekeringen?

  Kijk dan op ‘Verzekeren bij NV schade‘.

 • Hoe kan NV schade mij helpen als ik arbeidsongeschikt ben?

  Als u arbeidsongeschikt wordt, dan kan NV schade zorgen voor een aanvulling op uw inkomen. We helpen u ook graag met persoonlijke hulp en advies. We staan voor u klaar. U kunt ons op werkdagen telefonisch bereiken op 0800 – 5103 of e-mailen naar casemangement@cometec.nl.

  Wie helpt me met vragen over regels, plichten en wetten?

  Als u ziek of arbeidsongeschikt raakt komt er veel op u af. Vaak moet u ook veel regelen. U kunt bij ons terecht met uw vragen. Ook geven we u gratis advies of hulp, zoals bij het aanvragen van uw uitkering.

  Wie helpt me als ik weer (meer) wil werken?

  Bent u arbeidsongeschikt? Maar kunt u nog wel voor een deel werken? Als u weer aan de slag wilt, kan de casemanager van NV schade u helpen. Samen met u en een re-integratiebureau kijken we naar de mogelijkheden. Ook dit is gratis voor onze verzekerden.

  Meer informatie over onze casemanager

 • Wanneer ontvang ik mijn uitkering van NV schade?

  Als we uw complete aanvraag binnen hebben, dan sturen we u binnen tien werkdagen een antwoord. In deze brief staat of u recht heeft op een uitkering. Als u recht op een uitkering heeft, stat er ook hoeveel u krijgt en wanneer de uitkering ingaat. Werkt u nog  in de metaal en techniek- of automotive-branche? Dan krijgt uw werkgever ook een brief.

  Bekijk de stappen bij het aanvragen van een uitkering van NV schade.

  Heeft u al een uitkering?

  Bekijk dan wanneer we uw uitkering storten

 • Mijn werkgever is eigenrisicodrager, wat betekent dat voor mij?

  Uw werkgever kan kiezen om een WGA-basisverzekering bij NV schade af te sluiten. In dat geval helpen de casemanagers van NV schade u om weer uw draai te vinden. Ook als u weer weggaat bij uw werkgever.

  Hoe helpt NV schade mij?

  Wordt u arbeidsongeschikt? Heeft uw werkgever een WGA-basisverzekering bij NV schade? U en uw werkgever krijgen dan van ons een adviseur die kan helpen. Zo zorgt de adviseur dat u samen met een onafhankelijk arbeidsdeskundige kunt kijken wat u kunt en wilt.

  U en uw werkgever kijken dan met ons welke soort re-integratie het beste bij u past. Uw werkgever kan soms uw werk of werkplek aanpassen zodat u weer aan de slag kunt. Of soms past omscholen of coaching beter bij u en uw mogelijkheden.

  Als u niet bij uw oude werkgever kunt blijven, dan kijken we of we u kunnen helpen bij het vinden van een andere werkgever. En als u niet meteen kunt werken, dan kijken we hoe we u verder kunnen helpen om uw draai te vinden.

  Wat is precies een eigenrisicodrager?

  Wanneer UWV u arbeidsongeschikt verklaart, kunt u bij hen een WGA-uitkering aanvragen. Als uw werkgever eigenrisicodrager is, betaalt uw werkgever voor uw WGA-uitkering. UWV betaalt de uitkering aan u uit, maar uw werkgever krijgt daarvoor de rekening. Daarnaast is uw werkgever de eerste tien jaar verantwoordelijk om u weer aan het werk te helpen. Dit heet ook wel re-integratie.

 • Wat als ik mijn verzekering wil opzeggen?

  Uw werkgever meldt u aan voor de WIA-werknemersverzekering. Dat gebeurt wanneer u in dienst gaat bij een werkgever in de metaal en techniek- of automotive-branche. U heeft dan nog drie maanden de tijd om uw verzekering op te zeggen.

  Na ongeveer twee maanden ontvangt u van NV schade een welkomstbrief. Hierna heeft u nog een maand om uw verzekering op te zeggen. Daarna bent u verzekerd voor twaalf maanden. Na die twaalf maanden kunt u de verzekering opzeggen met een opzegtermijn van een maand.

  Hoe kan ik opzeggen?

  U kunt ervoor kiezen uw verzekering op te zeggen. Dit doet u door een aangetekende brief naar NV schade te sturen. Hierin vermeldt u de volgende gegevens:

  • uw naam;
  • uw persoonsnummer (dit staat op de welkomstbrief);
  • de verzekering die u wilt opzeggen;
  • per wanneer u wilt opzeggen (let op de opzegtermijn);
  • uw handtekening.

  Uiterlijk binnen tien werkdagen nadat wij uw brief hebben ontvangen, sturen wij een schriftelijke bevestiging. Het adres:

  NV Schadeverzekering Metaal en Technische Bedrijfstakken
  Antwoordnummer 16062
  2501 VE  Den Haag

  U kunt de opzegging ook inscannen en mailen naar info@nvschade-mt.nl.

 • Hoe zit het met mijn uitkering van NV schade als mijn AOW-leeftijd hoger ligt dan 67?

  Was uw eerste ziektedag in 2004 of later?

  Dan krijgt u een WIA-uitkering. U ontvangt de uitkering van NV schade in dat geval tot u uw AOW-leeftijd bereikt heeft. Dit geldt voor mensen met een AOW-leeftijd tot 67 jaar.

  Mogelijk is uw AOW-leeftijd hoger dan 67 jaar. Vanuit NV schade willen we uw uitkering uitkering doorbetalen tot uw AOW-leeftijd als de financiële situatie van NV schade goed genoeg is en dit dus toelaat.

  Was uw eerste ziektedag voor 2004?

  Dan krijgt u een WAO-uitkering. U ontvangt de uitkering van NV schade tot u 65 jaar bent.

 • Wanneer heb ik te maken met de WAO-regeling?

  Bent u arbeidsongeschikt geraakt voor 1 januari 2004? Dan heeft u te maken met de WAO (Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering).  Vanaf 2004 is er in plaats van de WAO de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen).

  Kijk op de website van UWV voor  meer informatie over de WAO-regeling.

 • WIA-bodem? WGA-hiaatverzekering? Wat is het verschil met de WIA-werknemersverzekering?

  De WIA-bodem- en WGA-hiaatverzekering zijn per 1 januari 2015 samengevoegd tot één verzekering: de WIA-werknemersverzekering. Alle werknemers in de Metaal en Techniek en Automotive branche die bij NV schade een WIA-bodem of een WGA-hiaatverzekering hadden, zijn sinds 1 januari 2015 verzekerd met de WIA-werknemersverzekering.

  Deze verandering heeft geen invloed op uw uitkering. Met de WIA-werknemersverzekering zijn werknemers verzekerd tegen inkomstenverlies bij een arbeidsongeschiktheidspercentage tussen de 15% en 80%.

 • Hoe worden mijn huidige inkomsten meegenomen in de berekening van de uitkering van NV schade?

  Bent u in loondienst bij een werkgever?
  Dan nemen wij deze inkomsten mee in het berekenen van de uitkeringen van NV schade.

  Bent u werkzaam als zelfstandige?
  Dan nemen wij de winst vóór aftrek van de ondernemersaftrek en de MKB-winstvrijstelling mee als inkomsten in de berekening van de uitkering van NV schade. Dit geldt alleen voor de uitkering voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten en de WIA-Excedentuitkeringen.